Salta als continguts principals
Premsa

El treball, per qui agafi el bitllet de 50 euros

Per 29 juliol, 2014febrer 1st, 2018Sense comentaris
La feina, per a la qual agafi el bitllet de 50 euros

Una aspirant és lesiona a saltar per ell en un procés de selecció i és querella

 

«Em pensé que era com el joc del mocador», explica Clio Almansa recordant els moments anteriors a la caiguda que l'ha deixat de baixa més d'un any i la va portar a querellar-se contra els que van ser els seus caps durant unes poques setmanas. L'empresa ja ha tancat, però la seva denuncia la investiga el Jutjat d'Instrucció número 5 de Mataró i narra un procés de selecció de personal que, si més no, frega la legalitat. Segons el relat de la querella presentada, els fets van succeir el 13 d'octubre de l'any passat, quan la jove aspirava al costat d'altres persones a ocupar un lloc d'agent comercial a Ecoline 2010, una empresa dedicada a la venda d'aspiradors i d'osmosi.

El procés de selecció buscava forçar la competitivitat
En un moment donat, els aspirants van ser separats en tres grups dins duna gran sala. Al centre de l'habitació, un directiu de l'empresa tenia a la mà un bitllet de 50 euros i abans de deixar-ho caure va cridar que «seria per a aquell que l'agafés» com a part de «el seu primer sou». Automàticament, tots els aspirants es van llançar pel bitllet, i la Clio, segons la querella, «es va veure embolicada enmig d'un munt de gent encegada a aconseguir l'objectiu proposat». Com a conseqüència dels cops rebuts, la jove va patir una lesió en un os de la columna vertebral que l'obligó a portar un xafarder ortopèdic durant gairebé dos mesos i va estar de baixa laboral un any.
«Fa el dolor més gran que he sentit», explica la Clio a EL MUNDO, i recorda que també va rebre cops al cap, les cames i l'esquena.

'No van trucar a l'ambulància'
La Clio Almansa apunta que un dels caps de l'empresa, situada a Mataró, va veure clarament que no es podia aixecar, però així i tot «no volen trucar a una ambulància». La querellant, a la qual representa Daniel Salvador, de Vosseler Advocats, va anar finalment acompanyada a urgències per una companya.
La caiguda va tenir lloc a la seu de l'empresa i va ser el colofó ​​d'un procés de selecció molt especial. L'episodi del bitllet de 50 euros, de fet, es va produir durant les activitats programades el tercer dia del procés selectiu en què van participar 40 persones. Un sistema curiós: segons la querella, els primers dies se centraren en un curs de motivació de l'aspirant, que girava entorn de xerrades i ponències on tots eren instruïts sobre les tasques que havien de realitzar a la seva funció de venedors si aconseguien superar la prova daccés. «Eren cursos de motivació, amb música alta, llums de colors i molta animació», destaca la Clio, que recorda que buscaven fer pujar l'adrenalina per vendre millor.

També van sotmetre els aspirants al 'joc de les cadires'
El dia dels fets, el tercer de la selecció, va ser quan es van torçar les coses. Els aspirants van ser dirigits a una sala on hi havia menys cadires que el nom total d'aspirants, amb música molt alta, i els va ser plantejat «l'objectiu que cada vegada que la música parés, havien d'asseure's, quedant fora del procés tots aquells que es quedessin dempeus i sense haver ocupat una silla». Quan eren menys candidats, els van dividir en tres grups, dos d'homes i un de dons, i un dels directius es va posar al centre de la sala amb el bitllet de 50 euros.
'Part del primer sou'
A la querella es destaca que, abans de deixar-ho caure, va explicar que el diners seria part del seu «primer sou», per la qual cosa l'advocat considera que «implícitament estava advertint que aquell que aconseguiu el bitllet obtindria l' únic lloc de treball oferit».
L'escrit de l'acusació destaca que, per «vergonya i ressentiment», l'empresa li va fer a la Clio, el mateix dia en què es va lesionar, un contracte indefinit a temps parcial malgrat que estava «incapacitada per exercir-los funcions» del treball a conseqüència, precisament, de la caiguda.
El primer mes ho va cobrar, segons la querellant, tot i que «en cap moment» la van cridar per preguntar com estava. El 21 de novembre va rebre per burofax el despido amb l'argument que no havia superat el període de dos mesos de prova que estipulava el contracte.
En la seva denuncia davant els Mossos d'Esquadra d'Arenys de Mar, la Clio, que ara té 24 anys, va afirmar que es va sentir «humiliada, vexada i maltractada, i que va fer coses que d'una altra manera, si no hagués estat per la necessitat d'obtenir un lloc de treball, mai no s'hauria rebaixat a acceptar». El jutjat, que ha demanat un informe al metge forense per fitar l'abast de les lesions, acusa l'empresa de les faltes de lesions i de vexació injusta.

Autor Vosseler advocats

Més articles de Vosseler advocats

Deixa un comentari