Salta als continguts principals

Advocats en testaments i herències a Barcelona

Vosseler Advocats, lletrats especialitzats en Dret de Successions.

Realitzar consulta

Un voluntat és una declaració de últimes voluntats amb valor jurídic que fa algú a fi de disposar per després de la seva mort la destinació de béns i assumptes que li pertoquen, sempre dins dels límits permesos per la llei. És difícil no exagerar la importància que aquest tipus de documents tenen i han tingut des de sempre, però més enllà del familiaritzats que puguem estar amb ells, hi ha detalls i qüestions connexes que són poc coneguts fora d'àmbits professionals. Per exemple: no tothom pot atorgar testament, ja que hi ha límits que tenen a veure, d'una banda, amb l'edat, i, de l'altra, amb possibles discapacitats físiques o psíquiques de la persona que testa; el testament és un acte personalíssim, per la qual cosa les seves disposicions no es poden delegar; es poden cometre delictes en relació amb el testament i és recomanable estar familiaritzats amb ells arribat el cas; hi ha diferents tipus de testament (oberts, tancats, especials…); al testament es pot reconèixer un fill, desheretar algú o anomenar marmessors o administradors de lherència.

Reconeixements

El Servei Català de Trànsit de la Generalitat ha atorgat un dels premis de Seguretat Viària 2015 a l'advocat Daniel Vosseler per la seva llarga trajectòria professional en aquesta matèria.

premi seguretat viària barcelona

Els Mossos d'Esquadra han concedit el 2023 una Felicitació Pública Individual Tipus A a la lletrada Mónica Santiago, directora executiva de Vosseler Advocats, per la seva col·laboració en la desarticulació de trames delictives a Barcelona

Dret de Successions

A l'hora de fer-se càrrec de la declaració voluntària d'una persona expressant el que vol que es faci amb els seus béns després de morir, és recomanable disposar de l'assessorament adequat. A Vosseler Advocats ens sentim orgullosos de poder comptar amb lletrats especialitzats a fi de complir amb tots els requisits establerts en la nostra legislació vigent, de manera que l'hereu o hereus rebin allò que els correspongui de la forma més ràpida i beneficiosa possible.

Àrees
  • Assessorament i realització de testaments
  • Reclamació de legítimes i llegats
  • Partició d'herència
  • Conflictes immobiliaris derivats d'herències
Advocats Vosseler

Qüestions d'herències i testaments? Actua ara.

Maneja assumptes de successions amb claredat i seguretat legal. Protegeix el teu llegat i els teus drets.

Consulta Legal Especialitzada

Preguntes freqüents

A continuació podreu llegir les preguntes més freqüents sobre Serveis Jurídics de Testaments.

Què és un testament?

Un testament és una declaració de voluntat unilateral. Es tracta d'un document on una persona, més gran, disposa què vol que passi amb els seus béns després de la seva mort. 

Quan he de fer el meu testament?

El moment en què cada persona decideix fer un testament és totalment voluntari. Per això, sempre que siguis major d'edat i tinguis alguna cosa que expressar al teu testament, pots dur-ho a terme.

Això sí, perquè el testament sigui legal, qui l'atorga ha de tenir un judici assenyat. És a dir, que les circumstàncies i les condicions de qui realitza el testament han d'expressar la seva aptitud mental.

Per això, els qui tenen “judici cabal”, són majors d'edat i tenen la voluntat de realitzar un testament, poden fer-ho al moment que estimin oportú.

És obligatori fer testament?

Com hem dit a la pregunta anterior, el testament és totalment voluntari. Per tant, no és obligatori realitzar-lo.

Això sí, resulta molt convenient dur-ho a terme ja que pot evitar una gran quantitat de problemes i malentesos futurs.

Sobretot en els casos en què no hi ha un únic hereu, és important tenir en consideració redactar les voluntats.

Puc fer un testament sense passar pel notari?

Sí. No cal passar pel notari per fer un testament.

Els qui són més grans de 18 anys i no estan incapacitats poden redactar el seu propi testament. Per això, han d'escriure les seves voluntats de puny i lletra, i al document ha d'aparèixer la data del moment en què es redacta el testament, així com la signatura de qui l'atorga.

El testador pot desar el testament, o pot donar-lo a un tercer. Però aquest té l'obligació de lliurar-ho si el testador mor, perquè l'última voluntat del difunt sigui tinguda en compte en el repartiment dels seus béns.

Una cosa que és important destacar és que, encara que aquest testament té la mateixa validesa que el signat davant notari; també és més comú trobar impugnacions per part dels hereus en aquest tipus de testament.

L'únic testament vàlid és el primer?

Una persona pot atorgar més dun testament al llarg de la seva vida.

De fet, el testament que preval és el que tingui la data més propera a la mort del testador.

Tret que qui fa el testament deixi especificat que la versió anterior ha de continuar sent vigent en tot, o en part, l'anterior quedarà revocat amb la signatura del nou.

Què és el Registre d'Últimes Voluntats i quan es consulta?

El Registre d'Últimes Voluntats és el registre on es troba la informació sobre si una persona ha atorgat un testament.

Quan algú mor i els hereus no saben si hi ha un testament vigent, poden sol·licitar un Certificat d'Actes d'Última Voluntat en aquest registre. D'aquesta manera, si hi ha algun testament de la víctima, el certificat indicarà el lloc, la data i quin notari el va signar.

És important tenir en compte que aquest certificat no es pot fer fins que hagin transcorregut 15 dies des de la mort.

Què és la successió intestada o l'abintestat?

Si el mort no ha atorgat cap testament, o el vigent no és eficaç o està incomplet, s'obre la successió intestada o abintestat.

És a dir, quan no hi ha un testament o aquest no és vàlid, el repartiment dels béns del difunt es duu a terme de la manera que estipula la llei.

Què és la declaració d'hereus i per què serveix?

Moltes persones confonen la declaració d'hereus amb el testament i són dues coses completament diferents.

Es tracta d'un procediment que es duu a terme al notari i que determina qui són els hereus d'una persona que no ha fet testament.

aquesta declaració no determina el repartiment dels béns que es durà a terme, sinó només qui són les persones que tenen dret a heretar els béns del difunt.

Què és l'usdefruit?

L'usdefruit és una paraula que pots haver escoltat esmentar en frases com “gaudeix de la casa en usdefruit”.

Posseir alguna cosa en usdefruit significa que la persona posseeix la cosa, però no n'és la propietària. Aquesta expressió se sol referir, normalment, a una finca o casa.

La persona usufructuària té dret a residir a l'habitatge o, fins i tot, beneficiar-se dels rendiments econòmics que aquesta generi, com podria ser un lloguer, però no n'és la propietària.

No pot vendre el bé, hipotecar-lo o fer qualsevol altre tipus d'acció que en disminueixi el valor.

Si he heretat, puc rebutjar l'herència?

Sí. Per rebutjar una herència, cal seguir una sèrie de passos i complir determinats requisits. Per això, us recomanem que us poseu en mans d'un advocat especialista en aquest tipus de dret.

A Vosseler comptem amb advocats experts en aquesta matèria que et poden assessorar per dur a terme la repudiació de lherència. 

Puc heretar només els béns i rebutjar els deutes?

No. Les herències no es poden dividir per escollir només els béns i rebutjar la part dels deutes.

No obstant això, existeix la trucada “acceptació beneficiària”. En aquesta, l'hereu pot limitar la seva responsabilitat sobre els deutes en funció del valor dels béns i els drets adquirits.

Qui ha d'afrontar el pagament de l'impost de successions i quan?

El pagament de l'impost de successions s'ha de fer durant els sis mesos que segueixen a la mort del testador. Aquest impost haurà de ser pagat pels hereus.

Arribat aquest moment, el millor és agilitzar el procés d'inventari i sol·licitar un comptador-partidor per afrontar les obligacions fiscals més fàcilment.

No tinc relació amb un dels meus fills, ho puc desheretar?

En moltes famílies, les relacions són una mica tenses i moltes persones es pregunten si podrien desheretar un dels seus fills.

Hi ha qui creu que és impossible deixar fora del testament un dels fills. Però això no és així. Malgrat tot, la desheretament és una cosa molt complexa i només algunes causes justifiquen aquesta acció:

  • Existir una negació dels aliments a l'ascendent que deshereta.
  • Haver estat condemnat en un judici per haver fet un atemptat contra la vida del testador, el seu cònjuge, ascendents o descendents.
  • Que hi hagi maltractament d'obres o injúries greus de paraula i això sigui demostrable.
  • Haver emprat fraus, amenaces o violència per obligar el testador a modificar o redactar el testament.
  • Que hagi acusat de manera calumniosa el testador d'un delicte que comporta una pena no inferior a presidi.
  • Que l'hereu hagi impedit la realització del testament, revocat, alterat, suplantat o ocultat el testament existent.

Què és la desheretament i què suposa?

Les desheretament és un procés complex que suposa la privació al desheretat del dret a rebre la part de l'herència que li hagués correspost en circumstàncies normals.

Aquesta desheretament només afecta la persona en qüestió, no els seus descendents, que conserven el dret a heretar.

Per dur a terme el complex procés de desheretament, el millor és comptar amb l'ajuda d'un equip d'advocats especialitzat, com els que podeu trobar a Vosseler.

Qui hereta quan no hi ha testament?

Quan no hi ha testament, la llei és qui indica quins seran els hereus d'un mort.

Els primers hereus són els descendents. Aquests poden ser fills biològics o adoptats, tots dos tenen el mateix dret d'herència, néts i besnéts.

En segon lloc, els ascendents, és a dir, els pares.

El següent serà el cònjuge, que en cas que no hi hagi un testament només heretarà en cas que faltin els dos anteriors.

Tot seguit, la línia d'herència segueix pels germans, cosins i, en absència de tots ells, l'Estat.

Com es divideixen les herències?

Les herències es divideixen a parts iguals en tres terços. 

  • El primer terç s'ha de repartir entre tots els fills a parts iguals.
  • El segon terç s'ha de destinar de manera necessària a algun dels fills. Però no és obligatori que tots rebin la mateixa quantitat, ni que tots rebin alguna quantia sense són diversos.
  • El tercer terç es pot destinar a qui el testador decideixi: sigui un fill o un estrany.

Exemple: 

Un pare amb tres fills deixa en herència un patrimoni de 18 milions. Cadascun dels terços tindrà un valor de 6 milions.

D'aquesta manera, haurà de repartir els primers 6 milions entre els 3 fills a parts iguals: 2 milions per a cadascun.

Els 6 milions següents els reparteix entre dos dels seus fills i deixa l'altre fora. Però, a més, decideix premiar-ne un deixant-li una herència més gran. Aleshores, reparteix 4 milions per al primer fill i 2 per al tercer.

Els darrers 6 milions decideix deixar-los a benefici d'un amic proper.

Si no tinc propietats, però sí diners, he de fer testament?

El testament no distingeix entre els béns físics i els monetaris. Per tant, independentment que les possessions siguin cases, finques, diners, accions d'empreses o negocis, tots els béns són tractats de la mateixa manera.

Realitzar un testament és molt important per evitar que passin desacords o malentesos quan algú mor. D'aquesta manera, els hereus sabran què correspon a cadascú, es disminuirà la possibilitat que hi hagi disputes i tot serà més senzill.

preguntes freqüents

Contacta amb nosaltres