Skip to main content
Premsa

El treball, per qui agafi el bitllet de 50 euros

Por 29 julio, 2014febrero 1st, 2018No Comments
El trabajo, para el que agarre el billete de 50 euros

Una aspirant es lesiona en saltar per ell en un procés de selecció i es querella

 

«Vaig pensar que era com el joc del mocador», explica Clio Almansa enrecordant els moments anteriors a la caiguda que l’ha deixat de baixa més d’un any i la va portar a querellar-se contra els que van ser els seus caps durant unes poques setmanes. L’empresa ja ha tancat, però la seva denúncia la investiga el Jutjat d’Instrucció número 5 de Mataró i narra un procés de selecció de personal que, si més no, frega la legalitat. Segons el relat de la querella presentada, els fets van succeir el 13 d’octubre de l’any passat, quan la jove aspirava al costat d’altres persones a ocupar un lloc d’agent comercial en Ecoline 2010, una empresa dedicada a la venda d’aspiradors i d’osmosis.

El procés de selecció buscava forçar la competitivitat
En un moment donat, els aspirants van ser separats en tres grups dins d’una gran sala. En el centre de l’habitació, un directiu de l’empresa tenia a la mà un bitllet de 50 euros i abans de deixar-ho caure va cridar que «seria per a aquell que l’agafés» com a part de «el seu primer sou». Automàticament, tots els aspirants es van llançar pel bitllet, i la Clio, segons la querella, «es va veure embolicada enmig d’un munt de gent encegada a aconseguir l’objectiu proposat». Com a conseqüència dels cops rebuts, la jove va sofrir una lesió en un os de la columna vertebral que la va obligar a portar una cotilla ortopèdica durant gairebé dos mesos i va estar de baixa laboral un any.
«Va ser el dolor més gran que he sentit», explica la Clio a EL MUNDO, i recorda que també va rebre cops en el cap, les cames i l’esquena.

‘No van cridar a l’ambulància’
La Clio Almansa apunta que un dels caps de l’empresa, situada a Mataró, va veure clarament que no es podia aixecar, però així i tot «no van voler cridar a una ambulància». La querellant, a la qual representa Daniel Salvador, de Vosseler Advocats, va anar finalment acompanyada a urgències per una companya.
La caiguda va tenir lloc a la seu de l’empresa i va ser el colofó d’un procés de selecció molt especial. L’episodi del bitllet de 50 euros, de fet, es va produir durant les activitats programades el tercer dia del procés selectiu en el qual van participar 40 persones. Un sistema curiós: segons la querella, els primers dies es van centrar en un curs de motivació de l’aspirant, que girava entorn de xerrades i ponències on tots eren instruïts sobre les tasques que havien de realitzar en la seva funció de venedors si aconseguien superar la prova d’accés. «Eren cursos de motivació, amb música alta, llums de colors i molta animació», destaca la Clio, que recorda que buscaven «fer pujar l’adrenalina» per vendre millor.

També van sotmetre als aspirants al ‘joc de les cadires’
El dia dels fets, el tercer de la selecció, va ser quan es van torçar les coses. Els aspirants van ser dirigits a una sala on hi havia menys cadires que el nombre total d’aspirants, amb música molt alta, i els va ser plantejat «l’objectiu que cada vegada que la música parés, havien d’asseure’s, quedant fora del procés tots aquells que es quedessin dempeus i sense haver ocupat una cadira». Quan eren menys candidats, els van dividir en tres grups, dos d’homes i un de dones, i un dels directius es va posar en el centre de la sala amb el bitllet de 50 euros.
‘Part del primer sou’
En la querella es destaca que, abans de deixar-ho caure, va explicar que els diners seria part del seu «primer sou», per la qual cosa l’advocat considera que «implícitament estava advertint que aquell que aconseguís el bitllet obtindria l’únic lloc de treball ofert».
L’escrit de l’acusació destaca que, per «vergonya i ressentiment», l’empresa li va fer a la Clio, el mateix dia en què es va lesionar, un contracte indefinit a temps parcial malgrat que estava «incapacitada per exercir les funcions» del treball a conseqüència, precisament, de la caiguda.
El primer mes ho va cobrar, segons assenyala la querellant, encara que «en cap moment» la van cridar per preguntar com estava. El 21 de novembre va rebre per burofax el seu acomiadament amb l’argument que no havia superat el període de dos mesos de prova que estipulava el seu contracte.
En la seva denúncia davant els Mossos d’Esquadra d’Arenys de Mar, la Clio, que ara té 24 anys, va afirmar que es va sentir «humiliada, vexada i maltractada, i que va fer coses que d’una altra forma, si no hagués estat per la necessitat d’obtenir un lloc de treball, mai s’hauria rebaixat a acceptar». El jutjat, que ha demanat un informe al mèdic forense per fitar l’abast de les lesions, acusa a l’empresa de les faltes de lesions i de vexació injusta.

Autor Vosseler abogados

Más artículos de Vosseler abogados

Leave a Reply