Salta als continguts principals
NotíciesVosseler Advocats

Les claus del divorci contenciós (Part I)

Per 25 setembre, 2021octubre 2nd, 2023Sense comentaris
divorci

Si comenceu un procés de divorci amb la vostra parella, és possible que hagueu escoltat parlar sobre els divorcis contenciosos. Aquesta és lopció que trien aquelles parelles que no es posen d'acord a trencar el matrimoni.

Tot i que sempre es recomana que els divorcis es duguin a terme de mutu acord, de vegades això no és possible. Per aquest motiu, la legislació empara aquesta mena de dissolucions de l'enllaç matrimonial.

En aquest article i en el següent, desgranarem tot el que has de saber sobre els divorcis contenciosos. En aquesta primera part, analitzarem què és exactament, quines en són les principals característiques i qui ho pot sol·licitar.

A la segona part, ens centrarem en com demanar-ho, quant triga a fer-se efectiu, què passa amb els fills i una pregunta molt freqüent: es pot canviar d'un divorci contenciós a un acord mutu?

Què és un divorci contenciós?

Un divorci contenciós és la dissolució de l'enllaç matrimonial, el principal efecte del qual és que la relació deixa d'existir, i es realitza davant un jutge per no existir previ acord entre les parts implicades.

Pot arribar-se al divorci contenciós perquè no hi ha acord pel que fa a finalitzar el matrimoni o en els continguts del conveni regulador.

Principals característiques del divorci contenciós

Aquest tipus de divorci en té algunes peculiaritats que has de conèixer abans de començar el procediment.

  • La durada del divorci és més gran quan es tracta d'un divorci contenciós.
  • A més, el cost del procediment és més alt.
  • La decisió final serà presa per un jutge, per la qual cosa les dues parts tindran més incertesa.
  • Hi ha el risc que cap de les parts quedi satisfeta amb la decisió del jutge.
  • En la majoria de les ocasions en què hi ha fills en comú, aquests seran sotmesos a estudis psicosocials ia declaracions judicials.
  • El divorci contenciós no requereix consentiment de l'altra part perquè comenci el procediment i no cal al·legar causes.

Com hem vist, el divorci contenciós és una mica especial, de manera que sempre que sigui possible, serà millor per a les dues parts arribar a un acord de conveni regulador.

Tot i això, no sempre és possible. Per tant, analitzarem a continuació els detalls d'aquest tipus de divorcis.

Qui pot sol·licitar el divorci contenciós?

Abans de la reforma produïda per la Llei 15/2005, de 8 de juliol, calia al·legar alguna de les causes contemplades al Codi Civil per poder sol·licitar el divorci.

Tot i això, després de l'entrada en vigor d'aquesta llei, ja no cal al·legar cap causa per començar amb el procediment de divorci. N'hi ha prou amb la voluntat d'un dels cònjuges.

Per tant, el divorci contenciós podrà ser sol·licitat per un dels cònjuges, sense necessitat de coneixement per l'altra part.

L'únic requisit que cal complir per poder procedir amb el divorci és que hagin transcorregut almenys tres mesos des de la celebració del matrimoni.

Hi ha una excepció a aquest requisit i es dóna en aquells casos en què es pugui justificar un risc per a la vida, la integritat física o moral, la llibertat o la indemnitat sexual del cònjuge sol·licitant o dels seus fills.

A l'article següent, continuarem parlant del divorci contenciós: com es demana, quins documents són necessaris, què passa amb els fills… Continua amb la teva lectura al proper article per estar al corrent de tot el que has de saber sobre aquest tipus de dissolució del matrimoni.

Autor Vosseler Advocats

Més articles de Vosseler Advocats