Salta als continguts principals
Negligències mèdiques

Negligències mèdiques: tot el que has de saber

Per 1 agost, 2018octubre 2nd, 2023Sense comentaris
negligències mèdiques

No hi ha dubte que els grans avenços científics en el camp de la salut que s'han produït els darrers cent anys han salvat milions de vides a tot el món. També és un fet que al nostre país, Espanya, hi ha un sistema de salut, tant públic com privat, de gran qualitat i que compta amb una de les plantilles professionals més aptes del món. Tot i això, en aquest com altres camps científics, s'incorre en negligències. No obstant això, en aquest cas, aquestes distraccions poden determinar una cosa tan important com és la nostra salut i la dels nostres.

La llei és clara sobre això: determina amb exactitud què és negligència mèdica i què no. Però moltes vegades aquesta línia prima és difusa, per la qual cosa ens trobem amb molts casos en què cal dur a terme un procediment que pugui resoldre un conflicte entre l'afectat i l'equip mèdic.

El primer que hem de tenir clar és què és exactament una negligència mèdica. Vegem-ho. També anomenada “mala praxis” (mala pràctica en llatí), aquesta es produeix en el moment en què el facultatiu que atén un pacient (ja sigui en un hospital o clínica, tant públics com privats) no exerceix la seva tasca (bé per accions comissives com a omissives) amb l'actuació exigida per la seva professió: la Lex Artis Medica (“pràctiques generals mèdiques aplicades a casos iguals o semblants basades en una actuació duta a terme amb la cura objectivament deguda”). Hem de tenir clar que aquesta lex no té en compte “situacions imprevisibles i no conegudes o estudiades per la ciència mèdica”. Així, aquest concepte s'aplicarà a:

- actes d'exploració mèdica;
– actes de diagnòstic; i
– actes de tractament (tant clínics com quirúrgics).

D'aquesta manera, hi ha uns elements molt ben definits que determinen la negligència mèdica:

– oblit de material quirúrgic dins del cos del pacient que se sotmet a una operació;
– pèrdua de visió en intervencions oculars;
– infeccions hospitalàries contretes en unitats de cures intensives (principalment);
- omissió d'assistència mèdica en casos d'urgències (el metge no és present al centre hospitalari; l'ambulància no va amb la celeritat adequada; etc.);
danys deguts a la manca dús dels mitjans adequats (o dús però a destemps) en casos de diagnòstic; i
- manca de consentiment del pacient per fer qualsevol tipus d'intervenció.

Si teniu la sospita que s'ha incorregut en un cas de negligència mèdica, no dubteu a acudir a un professional perquè us assessori de la manera adequada. A Vosseler Advocats comptem amb lletrats amb una gran experiència en aquest camp que us atendran amb totes les garanties.

Autor Vosseler Advocats

Més articles de Vosseler Advocats