Salta als continguts principals
Advocats Barcelona

Qui té la custòdia de les mascotes després d?un divorci?

Per 8 febrer, 2022octubre 2nd, 2023Sense comentaris
custòdia-mascota-divorci

Les mascotes han esdevingut una part fonamental de qualsevol família. Avui dia tenir una mascota no és simplement tenir un animal, sinó ampliar el nucli familiar.

Tot i això, quan té lloc un divorci o una separació, és habitual que sorgeixi el dubte sobre qui es queda amb la custòdia de les mascotes. Tots dos membres de la parella poden tenir interès a tenir-ne cura.

Aspectes a tenir en compte sobre la custòdia de les mascotes

Un procés de divorci o separació sempre suposa la necessitat de repartir els béns entre les dues parts i establir la custòdia dels fills, si n'hi ha. Tot i això, quan també hi ha animals de companyia, és important conèixer com es reparteix la custòdia de les mascotes.

Conveni de mutu acord

Una de les recomanacions sobre la custòdia de les mascotes és que les dues parts de la parella signin un conveni de mutu acord en què es regulin les relacions i la guarda i custòdia de les mascotes.

Si acudeixes a un advocat, et redactarà un acord amb una clàusula en què s'estableixi qui ostentarà la custòdia de les mascotes, així com el règim de visites.

Consideració al Codi Civil

Un aspecte important sobre la custòdia de les mascotes és que, depenent del jutge en qüestió, és possible que es consideri la mascota com un bé susceptible de ser repartit en un divorci, ja que així és considerada en el Codi Civil.

En cas que l'animal sigui propietat d'un sol dels membres de la parella, l'altra part no podrà reclamar res que hi tingui relació. Si, per contra, la mascota ha estat adquirida pel matrimoni i es fa separació de béns, caldrà acreditar a qui pertany.

Custòdia compartida

Tot i que és un tema molt controvertit, el cert és que ja hi ha sentències que estableixen que és possible la custòdia compartida de les mascotes. Un jutge podria determinar aquest tipus de custòdia de manera que s'estableixi un període de visites i estada amb cada membre de la parella.

Tot això es procurarà en benefici de la mascota i pensant en el benestar. Alguns aspectes que es tindran en compte seran: qui passeja la mascota, on viu i en quines condicions, etc.

Sens dubte, totes aquestes mesures són molt innovadores i han estat les mateixes sentències generades per la jurisprudència les que han anat marcant la pauta de les normes que cal seguir.

Avui dia les mascotes han de ser considerades com a éssers vius amb sentiments i emocions i, en conseqüència, han de tenir un tracte d'acord amb això. L'objectiu, en última instància, és que aquests animals siguin tractats adequadament i rebin les cures que n'assegurin el benestar.

Heu de tenir en compte que, en molts casos, pot passar que no s'hagi establert la custòdia de la mascota i, en aquest cas, hauràs de demostrar que la mascota està registrada al teu nom si vols ser tu qui es quedi amb la custòdia.

Autor Vosseler Advocats

Més articles de Vosseler Advocats